Onderschat deze smaakmaker niet: de piepkleine blaadjes van deze basilicum zorgen voor een explosie aan smaak op je broodje caprese. Extra pit in je gazpacho? Basilicum Piccolino! 

Uiterlijk: De Basilicum Piccolino heeft kleine, spitse bladeren die krachtig van smaak zijn. Een perfecte basilicum voor de opmaak van gerechten. Dit basilicumplantje heeft een prachtige vorm en is een lust voor het oog.

Lekker bij… alles waar tomaat in zit: soepen, sauzen en salades bijvoorbeeld. Maar ook over groenten als courgette, komkommer, aubergine, pastagerechten, kalfs- en lamsvlees, vis, zeevruchten en pizza’s doet basilicum het uitstekend. Niet te versmaden in combinatie met knoflook en olijfolie: veel meer heb je eigenlijk niet nodig voor bijvoorbeeld een lekkere pasta.

Heilzaam? Jazeker: de aromatische olie in basilicum heeft een heilzame werking op de spijsvertering, bevordert de eetlust en werkt goed tegen maagkramp, oprispingen, diarree, darminfectie en braakneigingen. Daarnaast verlicht het hoofdpijn, helpt het bij slaapstoornissen, remt het ontstekingen en werkt het opbeurend bij depressie, zenuwen en angsten.

Oorsprong Basilicum komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië. Het verhaal gaat dat de Romeinen het in Zuid-Europa verspreidden. In Egyptische grafkamers zijn kransen gevonden van basilicumbladeren en de Grieken maakten er geneesmiddelen van. Tegenwoordig wordt basilicum in bijna alle werelddelen verbouwd.

Meer over

Een basilicumplantje jaagt vliegen weg.

Ook muggen houden niet van basilicum: wrijf je huid in met het sap van de blaadjes en muggen blijven uit de buurt.

Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd: de naam is afgeleid van het Griekse woord basileus dat koning of koninklijk betekent.

Op het Mexicaanse platteland dragen mensen basilicum in hun zak; het zou helpen tegen het verliezen van geld of om een ontrouwe minnaar terug te krijgen.

Sommige Hindoestanen in India geven hun overledenen basilicumblaadjes mee: zij geloven dat dit toegang geeft tot de hemel.

Buysman-kruiden verzorgen

Bewust geteeld

Buysman-kruiden worden verbouwd op duurzame wijze en met respect voor de natuur.

Onze werkwijze

De verzorging

Door ze dagelijks een scheutje water op het schoteltje te geven of de pot een paar een minuten in een laagje water te zetten, nemen….

Over de verzorging