In onze zoektocht naar nieuwe soorten kruiden of andere toepassingen van kruiden hebben wij het basilicumboompje ontdekt. Dit stukje noviteit bestaat uit een onderstam met daarop geënt een fijn bladige basilicum plant. De fijne bladeren van het basilicumboompje zijn verassend smaakvol en daardoor uitermate geschikt voor de garnering van gerechten. Het basilicumboompje groeit van nature in een bol, waardoor hij na iedere knipbeurt weer keurig naar zijn oorspronkelijk vorm terug groeit. De onderstam zal na verloop van tijd (3-4 maanden) verhouten. Dit geeft het boompje extra stevigheid en levenskracht. Met de juiste verzorging kun je zelfs een jaar lang genieten van deze sierlijke smaakmaker. Wil je weten hoe? Lees dan de onderstaande verzorgingstips en geef dit bijzondere boompje een warm welkom.

 

Verzorging binnenshuis

Klimaat | Het basilicumboompje houdt van warmte. Zet hem daarom in een ruimte waar de temperatuur tussen de 12⁰ C en 30⁰ C ligt. Met name in koude klimaatomstandigheden voelt het boompje zich niet prettig. Dit kan worden herkend aan zwarte plekken op het blad of aan de bladrand.

Standplaats | Het basilicumboompje heeft behoefte aan een lichte plek in huis. Geef hem een plekje in de nabijheid van buitenlicht. Door zijn hoge decoratieve waarde raden wij aan om hem een prachtig plekje in huis te geven, zodat je er dagelijks van kunt genieten.

Watergift | Het basilicumboompje kun je het beste van onderen water geven, omdat de wortels dan direct het water kunnen opnemen en het gewas droog blijft. Laat bijvoorbeeld in de gootsteen een laagje water staan en zet het basilicumboompje daar in. Na ongeveer 15 minuten hebben de wortels van de plant genoeg water opgezogen, waarna je het boompje weer terug op zijn standplaats kunt zetten. Laat vervolgens het overtollige water in de gootsteen weer weglopen. Geef het basilicumboompje ongeveer ééns in de 4 dagen water. Groene tip: Bij twijfel even het basilicumboompje bij de rand van de pot oppakken en afwegen. Voelt hij erg licht aan, geef hem dan water. Voelt hij nog zwaar genoeg, laat hem dan nog even staan. ‘Meten is weten’.

Consumptiehoeveelheid | De bol van de basilicum boom kan maximaal 50cm in diameter worden. Je kunt de basilicumbol wekelijks met ongeveer 25% terug snoeien en gebruiken voor consumptie. De bladeren van het basilicumboompje groeien snel weer aan.

 

Verzorging buitenshuis

Klimaat | Vanaf eind mei tot ongeveer halverwege september kun je het basilicumboompje, bij de juiste weersomstandigheden, buiten op het terras of op het balkon neerzetten. In de overige maanden is het verstandig om het boompje een plekje binnenshuis te geven. Haal het basilicumboompje bij onstuimig of koud weer even naar binnen

Standplaats | Zet het boompje bij voorkeur op een luwe plaats met veel buitenlicht, maar niet in de volle zon. Natuurlijk kun je het basilicumboompje prima overpotten in een grotere pot, zodat hij voldoende ruimte heeft om verder te groeien.

Watergift | Geef het basilicumboompje bij voorkeur van onderaf water. Zet het boompje bijvoorbeeld in een teiltje met een laagje water. Laat de wortels van het basilicumboompje het water ±15 minuten opzuigen en haal daarna de pot weer uit het teiltje. Zet hem daarna weer op zijn standplaats. Geef het basilicumboompje bij zonnig en warm weer ééns in de twee dagen water. Bij bewolkt en vochtig weer volstaat eens in de drie dagen water geven.
Groene tip: Bij twijfel even het basilicumboompje bij de rand van de pot oppakken en afwegen. Voelt hij erg licht aan, geef hem dan water. Voelt hij nog zwaar genoeg, laat hem dan nog even staan. ‘Meten is weten’.

Consumptiehoeveelheid | De bol van de basilicum boom kan maximaal 50cm in diameter worden. Je kunt de basilicumbol wekelijks met ongeveer 25% terug snoeien en gebruiken voor consumptie. De bladeren van het basilicumboompje groeien snel weer aan.

Meer over

Een basilicumplantje jaagt vliegen weg.

Ook muggen houden niet van basilicum: wrijf je huid in met het sap van de blaadjes en muggen blijven uit de buurt.

Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd: de naam is afgeleid van het Griekse woord basileus dat koning of koninklijk betekent.

Op het Mexicaanse platteland dragen mensen basilicum in hun zak; het zou helpen tegen het verliezen van geld of om een ontrouwe minnaar terug te krijgen.

Sommige Hindoestanen in India geven hun overledenen basilicumblaadjes mee: zij geloven dat dit toegang geeft tot de hemel.

Buysman-kruiden verzorgen

Bewust geteeld

Buysman-kruiden worden verbouwd op duurzame wijze en met respect voor de natuur.

Onze werkwijze

De verzorging

Door ze dagelijks een scheutje water op het schoteltje te geven of de pot een paar een minuten in een laagje water te zetten, nemen….

Over de verzorging