Dit eeuwenoude plantje smaakt en ruikt heerlijk. Tijm is een gezond en lekker kruid met legio toepassingen.

Lekker bij… verschillende vlees- en stoofgerechten. De zoetige, sterke aroma is geschikt in stevigere soepen, zwaardere sauzen, marinades en salades. Tijm is dan ook een belangrijke smaakmaker van de Provençaalse kruidenmix! Voor het meekoken en stoven gebruikt men meestal de hele tak, waar in de verwerking van een gerecht alleen de blaadjes gebruikt worden.

Heilzaam? Jazeker: Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma. Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruikgemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm. Ook heeft men recent het positieve effect op hersenen wetenschappelijk kunnen aantonen.

Oorsprong:  Het woord Thymus stamt waarschijnlijk af van het Griekse woord voor ontsmetten, vermoedelijk door het gebruik ervan als wierook en ontsmettingsmiddel. Het kan echter ook komen van het Griekse woord thumos dat moed, levensadem en energie betekent.

Ook de Egyptenaren waren bekend met de antiseptische en conserverende eigenschappen van tijm. Zij gebruikten het bij het balsemen en nog altijd is het een ingrediënt van balsemvloeistof en wordt het gebruikt bij het conserveren van anatomische preparaten.

Bewust geteeld

Buysman-kruiden worden verbouwd op duurzame wijze en met respect voor de natuur.

Onze werkwijze

De verzorging

Door ze dagelijks een scheutje water op het schoteltje te geven of de pot een paar een minuten in een laagje water te zetten, nemen….

Over de verzorging