Buysman Kruiden buitenshuis

Klimaat | Wanneer het zonnetje weer tevoorschijn komt en de temperaturen oplopen, krijgen onze kruiden weer zin om naar buiten te gaan. Vanaf half mei tot en met september is het daarom mogelijk om de kruiden op een mooi plekje in de tuin te zetten. De meeste kruiden zijn niet bestand tegen koude weersomstandigheden, vandaar dat het niet verstandig is om de kruiden vóór of na de genoemde periode in de tuin te plaatsen. Kruiden kunnen in de tuin worden gezet wanneer de temperatuur boven de 10 °C uitkomt. Let met name goed op voor koude nachten.

Standplaats | Het is belangrijk om de kruiden op een lichte, beschutte plek in de tuin te zetten. Denk er echter om dat de kruiden niet de gehele dag in de volle zon staan. Te veel directe instraling zorgt er namelijk voor dat het blad verbrand. Buysman-kruiden kunnen ook worden overgepot in een grotere pot. Natuurlijk een prachtig gezicht op de buitentafel of op het balkon.

Watergift | Potkruiden kunnen ook buitenshuis het beste water van onderaf krijgen. Zet de potkruiden bijvoorbeeld in een teil met een laagje water. Ook hier geldt dat de kruiden ongeveer 10 minuten in het water moeten staan. Na de watergift kunnen de potkruiden weer terug op de standplaats worden gezet. Vergeet de potkruiden niet uit het water te halen, omdat deze anders zullen verdrinken!

Kruiden die in de tuin worden gezet dienen op dezelfde wijze worden verzorgd als vaste planten. De wortels krijgen namelijk meer de ruimte om te zoeken naar vocht. Eenmaal geworteld in de volle grond zullen de kruiden het prima naar hun zin hebben.Verzorging

Kruiden hebben een juiste vochtbalans nodig om gezond te blijven. Een teveel aan water zorgt er voor dat de plant verdrinkt, een gebrek aan water zorgt voor verdroging. Toch is voor de verzorging van kruiden niet alleen water geven belangrijk om in de peiling te houden. Denk ook eens aan licht, warmte en standplaats. Een plant voelt zich prettig wanneer deze factoren in balans zijn. Wij willen graag onze kennis over het verzorgen van kruiden met jullie delen. Op deze pagina staat precies beschreven hoe de kruiden het beste verzorgd kunnen worden. 

Buysman Kruiden binnenshuis

Klimaat | Buysman-kruiden houden van warmte. Zet de kruiden in een ruimte waar de temperatuur tussen de 12°C en 30 °C ligt. Een te koud klimaat kan zich vertalen in zwarte plekken in het gewas en dat dient voorkomen te worden.

Standplaats | Bij aanschaf van onze kruiden is het belangrijk om het plastic hoesje direct thuis te verwijderen. Het plastic hoesje is bedoeld om het blad van onze potkruiden te beschermen tijdens het transport. Na het verwijderen van de hoes krijgen de kruiden weer de ruimte om te groeien. Buysman-kruiden voelen zich het prettigst op een lichte plek in huis. Een mooie plaats in huis is bijvoorbeeld op het raampost of in een serre. Met de juiste verzorging blijven onze kruiden ook op het aanrecht vaak prachtig.

Watergift | Buysman-kruiden hebben regelmatig water nodig en vinden het fijn om van onderaf water te krijgen, omdat de wortels dan direct het water kunnen opnemen en het gewas droog blijft. Hiermee wordt voorkomen dat schimmels (zoals Botrytis) kunnen toeslaan. Laat bijvoorbeeld in de gootsteen een laagje water staan en zet de potkruiden daar in. Na ongeveer 10 minuten hebben de wortels van de plant genoeg water opgezogen, waarna je de pot weer terug op zijn standplaats kunt zetten. Laat vervolgens het overtollige water in de gootsteen weer weglopen. Buysman-kruiden hebben in de zomer ongeveer 3 á 4 keer per week water nodig en in de winter ongeveer 2 á 3 keer per week. Tip: het is verstandig om de pot even op te tillen en te voelen of deze licht aanvoelt. Mocht dit het geval zijn dan is water geven raadzaam. Zo niet, laat hem dan nog een dagje staan. ‘Meten is weten’.

Laagje water

Op de ‘eb- en vloedtafels’ krijgen de kiempjes dagelijks een portie water van onderaf. De plantjes zuigen het water op tot ze voldoende hebben, het overige water loopt weg en wordt de volgende dag hergebruikt.